Sommarbete ...

Japp nu e det inte långt kvar till sommarbetet, det är väl ca en månad kvar innan hästarna åker ut på heltid.
Jag har glömt när man får släppa ut dom men de ska iallafall in sista september och ut nån gång i maj.
Det finn ju regler för sånt, under resten av året måste de ha tillgång till tak.

Glöm nu inte allt viktigt, vänj av hästen med kraftfoder och liknande och börja beta den varje dag för hand så magen vänjer sig, kolla staketen osv annars kan hästen få kolik eller fång eller skada sig.

Det är bra att börja beta den ett par veckor innan betet , börja med en kort stund och öka på efter hand, man kan också gå ut och plocka gräs till dom men då får man plocka rätt mycket iof.

Det är alltid viktigt att vänja hästarna av med olika foder man kan inte bara byta eller ta bort huxflux för då kan de bli väldigt sjuka.

De kan få kolik och tarmvred och till och med dö i värsta fall, så tänk er för innan.
Jag har haft en häst med kolik, visserligen inte så allvarligt men bara det var hemskt.

Hästar som rids mycket kan tom behöva lite extra kraftfoder på sommaren.
 

Mvh


Börjar bli varmt ...

Visst är det underbart fint väder ute, men jag hör till den sorten som avskyr när det är så varmt.
Man orkar inte göra någonting, än mindre rida och när det väl svalnar av så kommer de där jäkla mygg och knotten ... de är inte roliga.

Jag e rätt säker på att hästarna tycker samma, på dagen är det så varmt så det inte orkar mycket och på kvällarna blir de jagade av flygfä hela tiden.

Ja eg skulle man ridit typ 11 på kvällen på sommaren, då e de perfekt, man vet ju själv hur sugen man e på och springa när det är 25 * varmt ute, inte speciellt.

Jag älskar våren när det är fint väder men ändå inte mycket mer än 12 * grader ute, underbart och hästarna orkar mera då också.

Men man ska inte klaga för mkt ändå, jag e nöjd så länge jag slipper vara ute innan sex på kvällen :), haha.

Hoppas det regnar snart så det hinner växa mkt gräs till sommarbetet.

Nej nu ska jag strax dra på ridkläderna, hörs senare .... MVH

Okunskap eller idioti ???

Ibland undrar man om folk egentligen vet vad de sysslar med . man ser så många som tror att de gör rätt men gör fel.
Ta tex folk som sätter på gramantyglar och inte har en aning om hur de egentligen ska andvändas , de bokstavligt talat drar ihop hästen så den inte har en chans att gå rätt,en person sa en gång att om man gör så med tyglarna e det som att säta taggtråd i munnen och dra.
 
De finns också de som pressar hästen till mer än den klarar, för stor person till för liten häst, för hård ridning, eller för långt pass, eller folk som rider med spö och sporrar och inte vet hur de ska andvändas.

Ja det finns mkt såna idiotiska saker som man kan störa sig på och då undrar man ju om de vet vad de gör eller det bara e okunskap om vad man sysslar med.

Jag vet att det finns mycket okunskap hos personer som egentligen inte inser vad som krävs men det finns också idioti.
Folk som andvänder elfösare för att hästen ska springa fortare eller barrerar den för att den ska hoppa högre, det är defenitivt rent idiotiskt och finns inga ursäkter för det, men okunskap e en helt annan sak för det går alltid att bli bättre.

Jag anser att man har ett ansvar mot hästen att göra det som är bäst för den och kanske inte bara det som den vill.

Man tycker inte alltid allt e så kul men det måste till, som tex dressyr det kan vara jobbigt speciellt för en häst som inte är van och då protesterar den mycket men det måste till och det blir bättre och bättre.

Citat: hästen kanske går riktigt bra en gång i halvåret men det är den gången man jobbar för och den gången man lever på tills nästa gång.

Det är MYCKET jobb och mkt slit men väl värt det när man kommit dit man ska .

Man kan förstöra en häst fastän man kanske inte e medveten om det, därför ska man aldrig sluta lära sig , och alltid lyssna på andra som håller på med hästar.

Men man ska också ha kul på vägen, lite bus e alltid roligt för hästen.

Suck ...

Jag vet inte var jag ska börja idag ,,, Vi kan ju börja med att jag hastigt fick flytta min häst i förrgår och nu står han helt ensam och skriker hela dagarna ... stackars honom han fattar ju ingenting.. han har förlorat sina bästa kompisar ... igen ... önskar jag kunde förklara för honom att det bara varar ett tag ... att han måste står ut ett par veckor innan sommarbetet börjar . . . och att allt kommer att bli mkt bättre sen än det varit på länge.

Han kommer få trevligt sällskap, massa uppmärksamhet , inte en massa folk på ryggen som egentligen inte klarar av honom och vet hur han trivs bäst att bli riden. Nej han kommer att få det bra sen får vi se hur det löser sig till vintern men sommaren e iaf räddad.

Och ett stoooorrrrt tack till alla som ställde upp och räddade mig. Tusen tack utan er vet jag inte vad jag gjort.!!!

Det är i såna situationer man inser vem som är ens riktiga kompisar, och det är skönt att det finns nån som tycker om en som man kan vända sig till när man inte har en egen familj att vända sig till.
Ja tyvärr e det så att jag har ingen familj eller släkt att vända mig till utan står oftast själv med alla mina problem, och det tär en på en att alltid känna sig ensam. Visst jag har en sambo men det är inte samma sak som att ha en mamma eller pappa.
 
Nej nog pratat om det nu, nu ska vi prata häst igen.

Min tränare sa en gång att varje minut som hästen går fel så bygger den muskler på fel ställe, och det håller jag fullständigt med om. Man kan förstöra en häst ganska så snabbt speciellt om den är ung.

Jag hör till majoriteten som tränar hela tiden för att få hästen så bra som möjligt, målet är inte att vinna en massa priser utan att få en häst som mår bra, som orkar och som kan mkt och e precis så som man vil ha den. En kunnig och duktig häst som man kan lita på i alla lägen.

Det bror ju lite på vilken gren man satsar på också, man tränar ju lite olika för varje gren , men så sant som det e sagt Dressyr e grunden till allt utan den kommer man inte långt.
 Min häst behöver inte kunna hoppa 1.60 eller kunna piaff och passage eller spin, men han ska kunna gå på tygel i alla gångarter i det tempot jag vill ha och han ska flytta sig för skänklarna.

Jag har kommit rätt så långt på vägen och det e jag nöjd med.

Jag har insett nu att många inte bryr sig om sånt eller så vet de inte hur viktigt det e, det finns många som gör mkt fel. Men samtidigt finns det många sätt att göra rätt på. Kolla bara på hoppryttarna , det finns hundra olika hoppstilar men alla har samma mål.

Många bara åker häst och e nöjda med det, visst e det skönt att åka lite ibland men min tro e att det inte e bra för hästens kropp.Kondition och muskler behövs hela tiden och som en vän sa " min häst måste gå i form 70-80% av tiden jag rider".

Ja detta kan man diskutera i evigheter men detta får räcka för idag ...

Eget stall ... ???

Först ska jag skriva lite om veckans händelser, i förrgår var min kompis och hälsa på och hjälpte mig att träna dressyr. Det gick toppenbra, hästarna gick så fint för henne och jag fick massor av bra tips Dan efter prova jag själv och jag lyckades hyfsat faktiskt .... ett stooort framsteg på vägen att bli en riktig dressyrnisse :).
Det är så kul när hon kommer för vi är ungefär på samma nivå fast vi kan olika saker , så vi kan sitta och prata häst och utbyta kunskaper i evigheter. Det är alltid lika roligt att höra vad andra hästar gör och hur de beteer sig i olika situationer och så.
Och det är skönt att veta att andra har samma problem med sina hästar ibland som man själv har, och att de också kan bli tosiga på dem ibland.
Hon berätta att hon tom lagt en häst en gång för den var så dominant och efter det sluta den stegra under att bra tag.
Lagt den på ungefär samma sätt som i " mannen som kunde tala med hästar", imponerande , det måste jag bara lära mig.

Igår var jag och en annan kompis ute och red, vi hitta en jättefin runda med underbara skogsvägar som man hade kunnat galoppera runt på i en evighet. Det var en av de mysigaste rundorna jag ridit på evigheter , så jäkla fint var där uppe.
 Det ska också tilläggas att hästarna uppförde sig exemplariskt hela rundan så vi satt bara och njöt, (ok vi var lite oroliga för att stöta på vildsvin men det slapp vi som tur var).

Vilket är bäst egentligen ??? Eget stall eller inackorderad??
 Eget stall e ju dyrare men man kan göra precis som man vill, men man får sköta allt själv med in och utsläpp och så. Inackorderad så slipper man en del jobb och det är förmodligen mkt billigare för man behöver bara en häst, och man behöver oftast bara vara där en gång om dagen.

Men egentligen vilket e bäst,???
Jag har länge velat ha eget stall men då måste jag skaffa en häst till och det är inte det lättaste, jag har varit inackorderad i många år på olika ställe med olika personer och inget är likt det andra kan man ju säga.

Problemet här e inte det egna stallet utan marken, bönderna tar upp allt bete till sina betesdjur så det finns knappt en gräsbit över inom lagom avstånd, man vill ju gärna vara nära stallet och ridhus om så behövs.

Nån som har några bra tips på hur man håller kostnaderna nere om man har ett eget stall???
Nån gång i livet ska jag väl få ett eget jag också :)


Ja kom gärna med bra tips om ni har ... jag ska fortsätta drömma om hur mitt stall komer att se ut en dag i framtiden ...

Mvh

Jisses ... :)

Inte visste jag att det fanns så mkt att tänka på i dressyr, alltså dressyr på riktigt.
Jag har börjat träna dressyr för en riktigt bra tränare nu men shit vad jobbigt det är, så mkt detaljer och inga klara saker man gör vid olika tillfälle.
Jag har ridit länge men aldrig fått lära mig på det här sättet så det är nytt på sätt och vis. Det är ju samma mål som innan fast på ett mer hårddraget sätt, mkt mer detaljer att tänka på.

Man får jobba riktigt hårt för minsta lilla, han ser varenda liten miss hästen och jag gör , om den så är en centimeter ställd på fel håll.
Men det som är bäst är att jag blir så mkt bättre för var gång, det är lätt värt de pengarna för att få så mkt ny kunskap.
Det är lika kul varenda gång man lyckas fast man ibland inte riktigt vet hur man gjorde.
Det handlar om känsla, och mitt största problem e att jag inte vet riktigt när hästen gör fel och rätt alltid för det känns knappt.
Det är väl därför det inte går så bra hemma för där har man ingen som säger till när det är rätt och fel. Men jag hoppas att jag snart ska kunna känna mer själv så att jag kan bättre hemma också.

Ja det är skitjobbigt men samtidigt jätteroligt.

Men så ska vi inte glömma att hästen jag rider på bara är fem så det går ju inte att jämföra med min gamla häst som går på ett helt annat sätt, men han tränar jag inte så mkt med för tränare just nu.

Var ju ev lite inne på att skola om honom till western istället.

Ja ni får ha de bra så länge ...
MVH

Inte så mkt idag ...

Så där ja nu har "hästprataren" varit hos Markuss, det var intressant att höra vad hon sa.
Där var mkt som stämde och som var logiskt. :)

Vilken underbar vecka det har varit, det har varit så fint väder, så nu känns det verkligen som om det var vår på gång.
Och hästarna har börjat att tappa vinterpälsen, hår överallt får man men det är det värt för de blir så fina efter det.

Ja jag hade inte så mkt att berätta idag men det blir säkert mer nästa gång ...


Mvh

RSS 2.0