En perfekt ridtur ..

Hej hej idag har jag haft en så gott som perfekt ridtur, värdret var underbart och hästarna också.
Det var meningen att jag skulle rida Markuss men hon som skulle rida Albin klarade inte riktigt av honom idag för han var på ett väldigt knepigt humör.
Han ville bara backa ut i åkern och inte alls går framåt ,så det blev till att byta häst.
Men det kvitta för Markuss uppförde sig bra med henne, trots att dagen hade alla föutsättningar för att de skulle försöka sticka.

Stålande sol, bra vägar , de hade av misstag fått extra kraftfoder igår och de har inte varit ute och galopperat tillsammans på länge, så vi var beredda på allt möjligt.

Men de upförde sig jättebra och vi kunde bara sitta och njuta av turen och vädret, två galopper blev det också utan några försök att sticka:)

Ja helt enkelt underbart ... den bästa ridturen på lääänge.!!!

Ofta är där alltid nåt som gör att man inte bara kan slappna av och njuta, men idag så var där inga större saker.

Visst Albin blev lite rädd för saker men så är han ju också bara 5 år gammal, men han skötte sig väldigt bra.
Jag tror hästarna gilla vädret idag också, de stod vid grinden och väntade när vi kom och skulle hämta dem ( och de gör de inte så ofta), det var nog också sugna på at komma ut,
Det var ju den första riktigt fina dagen på länge.

Ja det var allt för idag, hoppas det blir fler såna underbara ridturer snart med bra väder trevligt sällskap och hästar som uppför sig ordentligt.

Ha de gött !!!

MVH


Narkolepsi

Narkolepsi är en sjukdom som gör att man somnar när man tex blir stressad, man kan sova i allt från några sekunder i upp till 20 minuter.
Det knäppa e att tydligen kan djur också ha denna sjukdomen, vilket jag inte visste innan.
Men det verkar som om min hund e unik för han verkar ha denna sjukdomen.
När jag var inne på nätet och skulle leta upp lite fakta om denna Narkolepsi visade det sig att hästar tydligen också kan ha den.
Där stod om en häst som brukade tuppa av i boxen : Läs nedan :

 
 
Narkolepsi hos häst
Jag har ett 20årigt halvbloddsto som nu fått diagnostiserad narkolepsi. detta är vad jag förstått ganska så ovanligt hos hästar men det förekommer. Symptomen är att hon kan stå lugnt i sin box och titta ut då hon på 10 sekunder går in i DJUP sömn och frambenen viker sig på henne (då hjärnans signaler inte når fram till benen), hon tar stöd med halsen på boxgallret och vaknar oftast precis innan hon slår i golvet.
Det går alldeles utmärkt att rida på henne då hon bara får sömnattacker då hon står på box eller i hagen, det händer inte då hon är aktiverad som tex vid ett ridpass.



Där fanns även en film på  youtube på en Golden Retriever som somnade var tionde meter typ men så fort hussen kalla på den reste den sig och sprang några meter igen innan den somna.
Det verkar vara en mystisk sjukdom, finns väl inga exakta prover att ta heller som kan bevisa exakt att det är just Narkolepsi.
Läskigt är det iallafall, tänk själv att rida på en häst som kan somna och falla ihop när som eller som trillar omkull i boxen hela tiden.
Jag tror inte djuren själv är medvetna om det när de vaknar som tur e isåfall, men det ser allt bra läskigt ut.

Det positiva e att det inte verkar vara nån farlig sjukdom ( ja om man bortser från att de kan trilla på olämpliga ställe)
de somnar ju bara det är ju inte som epelepsi eller hjärtfel som skadar.

ja det var lite om Narkolepsi, hoppas det hjälpte ngn lite .

Mvh

spegel spegel på väggen ...

Ha ha i förrgår var vi i ridhuset och red och vi har nu kommit fram till att min ena häst Markuss är väldigt ego .
På ena långsidan satt där en liten spegel och i vartenda varv varje gång han gick förbi den så stanna han och kollade i spegeln.
Det såg väldigt kul ut den andra hästen Albin brukar se sig i den stora spegeln i andra ridhuset men han blir mest rädd och förvånad varje gång, han har nog inte fattat att det är han, men han är också lite förvirrad av sig.

Hästar till salu ...

Hej igen det var någon som undrade vad det var för hästar vi skulle sälja så här kommer dom ifall nån är intresserad.

FIA: 4-årigt C-ponnysto, brunskäck, påbörjad inridning. Jättetrevlig häst , väldigt nyfiken av sig och snäll att hantera.

MALOU
: 10-årigt sto, stor liten häst, mörkbrun, också jättesnäll att hantera,  vill gärna komma till ett hem där man har mkt tid, ej till ridskola.

ASTERIX : Shettishingstföl, fux

Ulrika: Minishettissto ca 4 år ( kan inte åldern i huvudet exakt), mörkbrun, har fått ett föl.

SVEA: Minishettisföl, sto, brunskäck

Ev nån vuxen shettis om intresse finns.


Snö ... igen :(

Ja nu snöar det igen... ska det aldrig bli fint väder ... eller ja lite varmare iallafall ...
Jag har inget emot snön men det är så jäkla kallt först blåser det iskallt i tre dagar sen börjar det snöa, fy så tradigt.

Ja det positiva e att vi mest troligt ska köpa oss ett ridhuskort nu så att vi kan träna när vi vill.
Fast egentligen är det inget att ha på sommaren då rider vi ju i vår egen paddock, det är mest när det är kallt och mörkt som nu ... fast i och för sig det skadar ju aldrig med miljöombyte .

Fast vi är ändå rätt härdade för vi tränar så gott vi kan ändå, även om det bara blir i skritt när det är så hårt i marken.
Men lite är bättre än inget och skritt är bättre än vila.


RSS 2.0